Go Back

Verdens. Bedste. Falafler.

Klargøring25 minutter
Koge- og stegetid10 minutter
Opblødningstid12 timer
Total Tid12 timer 35 minutter
Ret: Appetizer, Hovedret, Side Dish, Snack
Køkken: Mellemøsten
Tag: vegansk

Ingredienser

  • 225 g tørre kikærter (de skal være tørre)
  • 1 bundt purløg
  • 4 fed hvidløg
  • 100 gram krydderurter: persille, koriander & mynte (bland de 3 forskellige ligeligt eller vælg den/dem du vil bruge)
  • 1.5 tsk fint salt
  • 1.5 tsk spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk cayenne peber eller chilipulver
  • ½ tsk frisk stødt peber
  • 1 tsk bagepulver
  • 800 ml rapsolie

Fremgangsmåde

  • Skyl kikærterne.
  • Opblød kikærterne i en margretheskål. Dæk dem med 10 centimeter vand, og lad dem stå natten over eller indtil kikærterne er tredoblet i størrelsen.
  • Dræn kikærterne for vand, skyl dem, og tør dem med noget køkkenrulle eller i en salatslynge.
  • Kom kikærter og alle ingredienser (pånær olien) i en blender og blend det til det er meget finthakket - men det skal helst ikke blive en “paste”. Afhængig af din blenders styrke kan det vær nødvendigt at gøre i portioner eller få en stavblender til at hjælpe dig med det groveste i starten.
  • Falaflerne skal nu helst kunne formes uden at falde sammen. Prøv med en enkelt.
  • Kom falafeldejen i køleskabet med låg på i 15 minutter.
  • Form nu dine falafler. Brug cirka 1.5 spsk (bemærk at målet “1 spsk” ofte er 30-60% større en de fleste skeer man har i husholdningen) til at forme falaflerne til runde kugler.
  • Kom mindst 2 centimeter olie i en gryde/pande og varm det godt op. Brug gerne nok olie til at dække falaflerne helt hvis du kan. Du kan desuden blive nødt til at hælde mere olie i senere, da falaflerne godt kan suge lidt.
  • Varm olien op på middelhøj varme. Det må gerne ende omkring 180 grader, hvis du har mulighed for at måle temperaturen. Ellers går det nok også.
  • Steg eller frituresteg falaflerne i batches indtil de er færdige. Efter 3-4 minutter (når de er brune på bagsiden) kan de vendes og give dem da ligeså lang tid på den anden side.
  • Kom de færdige falafler på en tallerken med lidt køkkenrulle for at suge overskydende fedt. Drys lidt salt over gentag med de sidste falafler. Servér så med det samme. De kan til nøds holdes varme i en 50-grader varm ovn i lidt tid - men det anbefales ikke.