Go Back

Labneh med bær

Labneh med bær skal ses som en standardopskrift der tåler et utal af modifikationer. Prøv forskellige bær, blend dem med sukker, lav en anden sauce, prøv en blanding af blendede og friske bær, skovbær, eksotiske frygter, mynte - ja egentlig er det kun din fantasi der sætter grænserne.
Klargøring10 minutter
Koge- og stegetid30 minutter
Total Tid40 minutter
Ret: Brunch, Dessert, Morgenmad
Køkken: Mellemøsten
Tag: Bær, Labneh, Mellemøsten
Personer: 4 personer

Ingredienser

Til 450 gram hjemmelavet Labneh

  • 900 gram yoghurt (almindelig yoghurt - ikke en græsk yoghurt der allerede er drænet for væde)
  • 1 tsk salt

Opskriften

  • 450 gram labneh
  • 400-800 gram frugter og bær (Prøv eksempelvis en af mine "frugt- og bærblandinger i bunden af ingredienslisten, eller lav din egen blanding)

Eventuel "appelsin-sauce" til pynt

  • 150 ml fløde
  • 2 appelsiner både skal og saft
  • 30 ml Grand Marnier Liqueur

Første eksempel på frugt -og bærblanding:

  • 100 gram passionsfrugt (kernerne)
  • 200 gram vandmelon
  • 200 gram ananas
  • 100 gram granatæblekerne
  • 50 gram blandede nødder (let ristet på en pande)
  • lidt mynteblade til pynt

Andet eksempel på frugt- og bærblanding

  • 250 gram jordbær uden stilk (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
  • 250 gram frosne brombær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
  • 250 gram frosne blåbær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
  • 250 gram frosne hindbær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
  • 100 kirsebær (skal ikke blendes)
  • 60 gram sukker (blendes sammen med 1/3 af dine skovbær)
  • 1 lime
  • 2 spsk sumak kan erstattes med en blanding af citronskal og lidt friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Hjemmelavet Labneh

  • Bland yoghurt og salt godt sammen. Kom et rent viskestykke (eller endnu bedre, en 'osteklud') over et dørslag og lad enderne hænge godt ud over kanten. Kom dørslaget op i en skål (der kan samle væden).
  • Kom yoghurten i ostekluden, og fold enderne godt omkring så al yoghurten er dækket af ostekluden. Kom noget tungt (en morter eller et par dåser tomat) på toppen som vægt, og placér i køleskabet i 12-48 timer. 12 timer er lige i underkanten, men det kan godt lade sig gøre hvis man har travlt.
  • Tag yoghurt-dørslags-skål konstruktionen ud af køleskabet, pres eventuelt det sidste væde forsigtigt ud af ostekluden og kom indholdet af ostekluden over i en separat skål. Det skulle gerne have mistet cirka halvdelen af sin vægt. Det kan opbevares i en lufttæt beholder i op til 5 dage, med et tyndt lag olivenolie på toppen.

Appelsin-Saucen (hvis du bruger frugtblanding 2, lav da kun en halv portion)

  • I en lille gryde varmer du forsigtigt fløden op, og blander appelsin skal og saft i. Start med kun den ene appelsin. Bland det godt sammen og tilføj så Grand Marnier. Lad det forsigtigt koge en lille smule ind, og smag så til med den resterende appelsin. Bland det sammen igen, og kog eventuelt ind igen (afhængig af om du brugte hele appelsin nummer 2), indtil du får en lækker cremet sauce.

Første eksempel på frugt og bærblanding

  • Hak dine nødder og rist dem let.
  • Skær vandmelon og ananas i mundrette stykker og stil i hver sin skål.
  • Bank kernerne ud af dit granatæble og din passionsfrugt. Stil også det i hver sin lille skål.

Andet eksempel på frugt og bærblanding

  • Kom 1/3 af dine bær (alle bortset fra kirsebærerne) i en blender sammen med sukkeret og lidt limesaft. Blend det i 1-2 minutter indtil det er fuldstændigt smooth. Bland din nye bærpuré/bærsauce sammen med resten af dine bær (inklusiv kirsebærerne) og bland dem nænsomt sammen. Kom i køleskabet hvis ikke det bruges med det samme.

Anretning

  • Du kan portionsanrette det hele hvis du ønsker det, men du kan også lave et stort flot fad i midten af bordet.
  • Frugtblanding 1: Kom din labneh nederst i et stort fad og brug en ske til at give det en jævn overflade. Bruger du den første ovennævnte frugtblanding, spred da de forskellige frugter og nødder jævnt ud over det hele så det ser flot ud, og farverne blander sig med hinanden. Kom saucen over toppen med lidt små 'klatter' spredt sporadisk her og der, så det ikke er et jævnt lag over det hele. Pynt med lidt mynteblade hvis du har det. Servér straks!
  • Frugtblanding 2: Kom din labneh nederst i et stort fad og brug en ske til at give det en jævn overflade. Kom din bærblanding over toppen, og kom din appelsin sauce over bærerne - gerne med lidt sporadisk spredte skefulde hist og her. Kom eventuelt lidt sumak og limeskal på toppen som pynt