Print Opskrift

Autentisk Spaghetti all'Amatriciana

Denne tomatbaserede pastaret får et lille spark en chili, og en fantastisk smag fra Guanciale - røget kød fra grisens kæbe. Guanciale kan findes i italienske delikatesseforretninger. Har du ikke adgang til disse, så køb pancetta, der kan findes i de fleste lidt 'finere' supermarkeder. Undgå gerne at bruge bacon, da det slet ikke smager af det samme.
Klargøring15 minutter
Koge- og stegetid15 minutter
Total Tid30 minutter
Ret: Hovedret, Pastaret
Køkken: Italiensk

Udstyr

Ingredienser

  • 400 gr Spaghetti eller Bucatini Prøv gerne med begge, og find din favorit
  • 400 gr flåede tomater Har du mulighed for det (og kun såfremt de er i sæson) benyt dig da af San Marzano tomater.
  • 150 gr Guanciale Guanciale kan købes i alle italienske delikatesser. Brug Pancetta hvis du ikke kan finde det - og i så fald, skru det op til 200 gram. Brug aldrig bacon.
  • 75 gr pecorino romano
  • 50 ml hvidvin
  • 1 chili Brug gerne en hel frisk chili - men andet kan godt gå.
  • lidt olivenolie Vær ikke bange for at stege i ekstra jomfru olivenolie - det er kun et problem hvis du har skruet for højt op for varmen, da dens flashpoint er lavt. Ved den lave varme brugt i denne opskrift er det ikke et problem, og det kan derfor godt bruges.
  • Vand og salt

Fremgangsmåde

  • Bring en gryde med saltet vand (cirka lige så saltet som havvand) i kog.
  • Fjern sværen fra din guanciale, skær det i 1 cm tykke skiver, og skær skiverne i 0.5 centimeter tykke "strips". Varm lidt (og kun lidt - guanciale er meget fedtet i sig selv) olivenolie i en pande ved middel-lav varme og tilføj en hel frisk chili samt din udskårne guanciale. Brun det i 7-8 minutter. Vend det ofte, så det ikke brænder på.
  • Tilføj nu din hvidvin. Skru op for varmen og lad al vinen fordampe. Når vinen er fordampet fjerne du din guanciale fra panden (behold chilien deri), og sætter det til side i en lille skål.
  • Pil de flåede tomater ned i panden med dine hænder - undgå at få stilkene med. Skru lidt ned for varmen i panden og lad saucen koge i omtrent 10 minutter.
  • Efter tomaterne har kogt i cirka 5 min hælder du pastaen i vandet der gerne burde koge nu. Kog det i 2-3 min mindre end pakken angiver.
  • Fjern chilien fra tomatsovsen, kom lidt salt i samt din guanciale og mix det sammen. Dræn spaghettien for vand (men gem lidt af pastavandet - cirka ½-1 deciliter, afhængig af hvor længe din spaghetti har kogt. Har du glemt alt om spaghettien og kogt den som pakken angiver - gem da kun ca. ⅓ dl.), og overfør det til sovsen.
  • Kom det gemte pastavand ned til sovsen, kog det hele godt sammen, hæld din Pecorino Romano ost hen over pastaen og bland det godt sammen.

Anretning

  • Find en stegegaffel (eller pastagaffel, som jeg kalder den) og en suppeske. Tag hvad der svarer til en portion pasta igennem stegegaflen og rul den rundt i suppe skeen indtil det ser pænt ud. Du behøver ikke tænke på at der ikke kommer så meget guanciale eller pancetta med. Hold forsigtigt suppeskeen og pastagaflen over tallerkenen (gerne en dyp tallerken) fjern forsigtigt stegegaflen med pastaen fra suppeskeen, og placér den, stille og roligt i midten af tallerkenen. Fjern forsigtigt stegegaflen.
    Tag noget guanciale eller pancetta fra panden, og placer oven på pastaen. Hæld en lille smule ekstra jomfru olivenolie ud over pastaen (og kun pastaen, ikke tallerkenen). Tør tallerkenen af for eventuelle tomatklumper eller oliestreger (hvis du gør dette, tør da efter med et tørt stykke papir).
    Put et oreganoblad på toppen og riv med en zester (det absolut fineste rivejern - den med de små prikker) pecorino romano ost udover pastaen og tallerkenen. Du må gerne ramme hele tallerkenen - det ser faktisk pænt ud.
    Har du ikke en zester, vil jeg næste sige at du skal glemme at rive ost udover pastaen. Det ser ikke særlig godt ud, hvis det er revet med et almindeligt eller fint rivejern.

Tips of Tricks

Eksperimentér med 2 fed finthakket hvidløg eller 1 enkelt almindeligt løg i retten - sådan laver nogle italienere den. Prøv også gerne at lave opskriften både med spaghetti og bucatini, så du kan finde ud af hvad du syntes virker bedst.
For guds skyld - prøv den med guanciale. Om du så skal køre landet tyndt efter det - det er worth it! Når du har smagt det, har du aldrig ikke lyst til at gå tilbage til almindelig bacon! Pancetta kan tit findes i hele stykker i supermarkederne, hvor kiloprisen tit er den samme som hvis du købte færdigskåret bacon, og det kan bruges som en ok erstatning - men den rammer desværre ikke den rigtige smag. Kan du ikke finde nogen af delene - så giv dig da i kast i det med almindelig bacon - men vid blot, at du går glip af en verden til forskel.
Guanciale kan findes i alle italienske delikatesser, såfremt de har en slagterafdeling - typisk for ca. 30-35 kroner pr. 100 gram (worth it - selv for en studerende!).