Print Opskrift

Verdens Bedste Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe er en af guds gaver til mennesket. Det er skønt til de travle aftner, de aftner man begynder at føle sig syg, men glem for guds skyld ikke at nyde den!
Klargøring10 minutter
Koge- og stegetid30 minutter
Total Tid40 minutter
Ret: Forret, Hovedret, Suppe
Køkken: Fransk
Tag: Kartoffel, Suppe
Personer: 4 personer

Udstyr

Ingredienser

  • 200 gr bacon Vil du peppe det op, så køb Pancetta eller Guanciale (mums!)
  • 1 løg Finthakket
  • 2 store gulerødder Skrællet og finthakket
  • 3 stilke bladselleri Finthakket
  • 1 kg kartofler Gerne Samsø kartofler når de er i sæson
  • 1.5 liter Grøntsagsbouillon Kyllingebouillon kan også bruges for en lidt anden, men slet ikke mindre lækker, smag
  • 3 spsk hvedemel
  • 2 dl mælk gerne letmælk eller sødmælk
  • 1 dl fløde
  • lidt persille
  • Salt, Peber og evt. chiliflager til at smage til.

Fremgangsmåde

  • Mise en place! Forbered alt der skal forberedes. Skræl hvad der skal skrælles, skær hvad der skal skæres og find alle ingredienser frem. Bacon skal skæres i mindre stykker (efter egne præferencer), løg, gulerødder og bladselleri skal finthakkes (og selvfølgelig have fjernet skallen/skrælles/renses) og kartofler skal hakkes til mindre firkanter (gerne ca. ½-1 cm i diameter).
  • Skær bacon over i tern og steg dem i en gryde ved medium varme indtil de er dejlig gyldne. Overfør dem til et fedtsugende papir. Hæld cirka ½ af fedtet fra gryden.
  • Skru en smule op så din gryde er medium-varm, og hæld løg, gulerødder og bladselleri i. Steg det i det efterladte baconfedt i cirka 2 minutter og tilføj så kartoflerne. Lad det hele stå og stege lidt i cirka 3-4 minutter (rør rundt i det undervejs) og smag til med salt (husk der også kommer salt i fra bouillonen), peber og eventuelt lidt chiliflager - ikke meget, bare nok til at give det verdens næstmindste kick).
  • Hæld din bouillon i (hvis du bruger bouillonterninger, så brug cirka 2.5-3 terninger og halvanden liter kogende vand til at opløse det). Kog det i cirka 10 minutter, eller indtil kartoffelstykkerne begynder at mørne. Bland melet og mælken sammen i en lille kop (det er med til at gøre suppen mere cremet), hæld det i og lad suppen koge i 5 minutter mere.
  • Nu kommer det hemmelige trick. Normalt vil du stavblende hele suppen - men det gør vi ikke. Har du en stavblender, så fjern ⅓ af suppen og blend de ⅔ der er tilbage. Har du en almindelig blender, så hæld ⅔ af suppen i den, vent gerne en lille smule til den er kølet lidt af, og blend det (gerne ved den laveste styrke). Bland så det hele sammen til en god blanding af cremet puré og små chunks af gode grøntsager. Den perfekte blanding.
    OBS: Blend gerne i længere tid end du normalt vil gøre - det kan være med til at gøre det lidt mere cremet.
  • Varm suppen op igen og rør godt rundt i det. Hæld fløden i sammen med lidt hakket persille og smag til for en sidste gang med salt, peber og eventuelt lidt chiliflager. Servér med små skåle af bacon og andre toppings. De fleste krydderurter kan du også bruge, for slet ikke at tale om tørstegte svampe eller ristede nødder! Rister du nødder, så husk at hak dem inden du rister dem. Det giver mere smag.

Tips of Tricks

Servér gerne med hvad man i Italien kalder: "Scarpetta". Altså lidt brød til at rense skålen med bagefter.
Kartoffelsuppe er en glimrende hovedret, men kan også sagtens bruges som en hovedret - her skal du nok bruge en lidt mindre portion dog (medmindre du gerne vil have lækre rester i dit køleskab).
Er du vegetar, så bruger du selvfølgelig ikke bacon - men jeg kan varmt anbefale nogle gode ristede nødder eller croutoner i stedet for.