
Spezzatino di Manzo
Lige som Peposo dell’Impruneta er der her med Spezzatino di Manzo en opskrift på en italiensk oksekødsstuvning italiensk oksekødsgryde. Denne itallienske oksekøds stuvning er en simpel ret baseret på en soffritto af gulerod, selleri og løg, lidt olivenolie, rødvin og oksebov. Hemmeligheden? Lad det simre i lang tid i en god oksekødsfond.
I opskriften har jeg valgt at inkludere 1 rosmarinkvist samt 1 lauerbærblad. I Italien er der nogen uenighed om hvorvidt dette skal inkluderes – nogen synes det er et must, og andre synes det ændrer smagen for meget. Jeg elsker rosmarin og har derfor valgt at inkludere det – men det kan snildt udelade.
Tips og tricks
Servér eventuelt med noget polenta eller alternativt kartoffelmos.
Sørg for ikke at købe færdigudskåret kød, da dette tit er for tørt. Køb noget oksebov og skær det selv ud i stykker.
Nogle steder bruger man meget mindre fond, for til sidst at ende ud med meget mindre sauce, der dog har en mere intens smag.
Spezzatino di Manzo (Italiensk oksekødsstuvning)
Ingredienser
- 500 gram oksebov
- 1 løg
- 1 gulerod
- 1 stilk selleri
- Oliven olie
- Rødvin
- Oksekødsfond gerne hjemmelavet
- 1 kvist rosmarin
- 1 lauerbærblad
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Lav en soffritto: Skær løg, gulerod og selleri så fint ud som muligt.
- Kom en god slat olivenolie i en sautépande og tilføj din soffritto. Steg det ved lav varme til løgene er gennemsigtige. Tilføj eventuelt en lille smule vand for at undgå at det brunes.
- Skær okseboven ud i stykker og tilføj til panden. Bland det hele godt sammen, tilføj lidt salt og peber, skru op for varmen og brun kødet let uden at brænde det på.
- Tilføj en god sjat rødvin og lad alkoholen fordampe, tilføj derefter oksekødsfond så kødet er dækket – visse steder i Italian bruger man dog kun halvt så meget fond – og tilføj din rosmarinkvist samt lauerbærblad.
- Kom låg på og skrue ned til meget lav varme. Lad det simre stille og roligt indtil kødet er meget mørt (2-3 timer). Bermærk, at vil du servere polenta til retten (anbefalet) tager dette cirka 1 time at lave, afhængig af hvilken opskrift du bruer.
- Fjern låget fra gryden, tjek om kødet er mørt og færdigt og tjek derefter saucen. Er den for tynd kan du skrue lidt op for varmen og koge den ind, er den for tyk kan du tilføje lidt fond og lade det simre i et par minutter.
- Smag saucen til med salt og peber, fjern rosmarinen og lauerbærbladet og server det sammen med lidt polenta og en smule godt brød.
Skriv et svar