
Duften af spænende krydderier, ingefær og safran vælter ud af ovnen, idet jeg åbner lågen – klar til at tage min Tagine ud. Det er ikke noget jeg laver hver dag. Det er faktisk ikke engang på ugentlig basis – men kun af og til, når der er gæster på besøg, og hjertet brænder for at kokkerere en ret, som de nok ikke har fået før. Det er den samme respons man får hver gang.
Gud hvor var det lækkert – Næh, tænk at kød kan være så mørt. Det må være noget god kvalitetskød!
Hvad er en tagine gryde?
Hemmeligheden ligger i gryden. Jo, du kan sagtens nå rigtig langt uden at have en rigtig tagine – men man kan også anskaffe sig en god tagine til rimelige priser. Fordelen ved en tagine er, at dens kegleformede låg når at kondensere det meste af dampen fra maden. Det drypper så ned i gryden og holder maden saftig, mør og smagfuld.
Det var min storebror der introducerede mig for Tagine. Vi havde bestemt os for at tage på restaurant – hele familien, men vi vil gerne prøve noget nyt. Han foreslog os så, at vi tog ud og spiste marokkansk – og sikke en øjenåbner. For gud hvor var det lækkert – men gud hvor var det også varmt. Sådan en tagine, altså gryden, den kan skisme holde maden varm.
Men næsten samme smag og konsistens kan opnås med en støbejernsgryde – eller anden ovnfast gryde for den sags skyld.
Skærer du dit eget kød kan du selv være herre over kvaliteten – men det er måske også her du kan spare nogle penge. Du kan jo selv anskaffe dig noget rigtig godt kød fra slagteren, eller købe kød i supermarkedet der nærmer sig sidste salgsdag. Hvis du skærer det selv, så sørg for at skære imod fibrene – det gør kødet lige en tand mere mørt.
Marokkansk Tagine med Oksekød
Udstyr
- Brug gerne en Tagine – det er dog ikke yderst nødvendigt. Brug en støbejernsgryde eller anden gryde der er velegnet til at komme i ovnen.
Ingredienser
Kød og Tilbehør
- 600 gr oksekød i tern
- 4 dl Couscous eller Ris
Marinade
- 6 fed hvidløg finthakket
- 30 gr ingefær finthakket eller revet
- 1 citron Brug gerne marokkansk salsyltede citroner
- 3 spsk ras el hanout
- 4 spsk olivenolie
- salt og peber
Fyld
- 1 stort løg Halveret og skåret i skiver
- 400 ml oksefond (Gerne hjemmelavet hvis muligt – ellers brug bouillon)
- Lidt Safran (Eller gurkemeje hvis du ikke kan skaffe safran – det giver bare en lidt forkert smag)
- 2 store gulerødder Skrællede og krydsskåret
- 3 spsk honning
- 1 tørret chili
Pynt
- Lidt grofthakket persille
- Evt. ristede sesamfrø
- Evt. ristede mandler
Fremgangsmåde
- Servér gerne retten med Couscous eller ris. Brug cirka 200-250 gram til fire personer. Kog det som anvist på pakken eller cirka 10 minutter hvor det simre (i 4 dl saltet vand) og 10 minutter hvor det trækker. Kog det gerne i Grøntsags eller oksefond – det giver en god smag. Sørg for at Couscousen er det sidste du laver. Resten af retten kan sagtens stå at simre og hygge sig mens du laver couscousen – i så fald skal det dog hygge sig med låg på.
Marinade
- Riv ingefæren og hvidløget ned i en skål. Bland sammen med de andre ingredienser og tilføj til din oksekød. Sørg for at gnubbe det godt ind i al kødet, og lad det gerne stå og trække natten over. Har du ikke tid til det, lad det så stå og trække i mindst 1 time, og gerne længere.
Taginefyld
- Varm almindelig olie op i en Sautépande til medium varme. Sautér løg i cirka 10 minutter eller indtil de er blevet bløde.
- Kom kødet i sammen med din safran (eller gurkemeje hvis det var det du kunne skaffe) og brun det kort på alle sider.
- Tilsæt oksefond, gulerødder, lidt chili, citronskal samt honning og skru op for varmen så det begynder at koge. Når det koger skruer du ned igen og lader det simre i cirka 15 min. I mellemtiden varmer du en ovn op til 180 grader (almindelig ovn).
- Kom nu det hele i en ‘Tagine’ eller støbejernsgryde og kom det i ovnen i 30-45 min eller til kødet er næsten mørt. Du kan med fordel begynde at tilberede dine ris eller coucous når der er cirka 10 minutter til din din tagine skal ud af ovnen.
- Tag det ud af ovnen og fjern låget fra din Tagine. Kog det i yderligere 10 min komfuret.
- Kom din topping (pånær krydderurterne) i og smag til med salt, peber, citronsaft, chili og honning – afhængig af dine smagspræferencer. Drys til sidst krydderurterne henover og servér med couscous.
Skriv et svar