
Hvad er Manakish
Manakish, Manaqish eller Manakeesh er en form for simpel mellemøstlig pizza – ofte kun med en enkelt slags topping. Manakish stammer oprindeligt fra Levanten. Levanten er et historisk-geografisk begreb der betegner Nærøsten – lande som Libanon, Palæstina, Israel, Syrien og Jordan. Den første nedskrevne opskrift er fra en libanesisk kogebog fra det 10 århundrede, hvorfor mange mener at Manakish stammer herfra. I Mellemøsten går de også af og til under betegnelsen: “Fladbrødspizzaer”. Der er traditionelt set 3 klassiske udgaver af Manakish. En med hakket lammekød, en med ost og en med Za’atar opblandet med olie. Min opskrift nederst her er på den med Za’atar, der kan købes i de fleste specialbutikker eller i supermarkeder med større delikatesse-afdelinger.
Hvilke andre udgaver kan jeg lave?
Har du lyst til at eksperimentere selv, vil du gerne lave forskellige udgaver eller tiltaler Za’atar dig ikke så meget, så kan du som sagt lave en udgave med ost eller en med lammekød.
Laver du Manakish med ost, bruger man traditionelt set en ost kaldt “Akkawi”. Jeg har ikke haft held med at finde lige netop denne ost. Jeg har dog fået af vide, at en god erstatning kan findes ved at blande Mozzarella med enten ricotta eller fetaost. Riv osten eller kryml den, bland den godt sammen og drys den ud over dejen i stedet for Za’atar. Kom dernæst gerne en lille smule nigellafrø over inden det kommer i ovnen, hvis du har dem.
Laver du Manakish med Lam, kan du blande lidt hakket lammekød med granatæble molasses og komme det på. En opskrift på dette – lahm bi ajeen – vil følge en af de kommende dage, da denne er lidt anderledes end Manakish.
Hvordan serveres Manakish?
Manakish – særligt med za’atar – serveres ofte som en varm morgenmad sammen med hjemmelavet labneh. Labneh’en er et godt modstykke til den lidt jordede smag fra za’ataren. Ofte finder du også her tomater, agurker, radiser og andre grøntsager samt lidt oliven og fetaost. Det virker hurtigt som en voldsom stor portion morgenmad. Her er det dog vigtigt at huske, at morgenmad i det meste af verden er et varmt, nærende og mættende måltid, der skal give energi til det meste af dagen. Du kan snildt servere Manakish til brunch, frokost eller endda en tidlig eftermiddags snack. Jeg har også ofte serveret dem til aftensmad som en mellemøstlig “tapasanretning” – også kaldt Mezze. Her serveres de med ovenstående grøntsager, hummus, haydari og andre lignende godter.
Opskriften laver cirka 8 manakish på cirka 12 centimeter i diameter. Laver du det som en forret, appetizers eller til et større samskudsgilde kan du med fordel lave 12-14 stykker ud af opskriften – og dermed lave dem mindre.
Manakish – Libanesisk pizza
Ingredienser
Dejen
- 250 ml lunken vand
- ½ tsk sukker
- 20 gram gær
- 450 gram hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
Topping
- 8 spsk za’atar krydderi
- 100 ml olivenolie ekstra jomfru
Serveringsforslag
- friske grøntsager, oliven, labneh
Fremgangsmåde
Dejen
- Bland mel, salt og olivenolie i en større skål. Bland det sammen og hæld så vandet i lidt ad gangen.
- Ælt dejen i 10 minutters tid. Dejen skal være elastisk, smoothie og slet ikke klæbrig. Tilføj selv mel og vand efter behov.
- Form en dejbold, kom den i en let olieret skål, dæk den til med et fugtigt viskestykke og stil den et varmt sted for at hæve – eventuelt i en slukket ovn eller i en tændt oven, såfremt denne har en “dejhævnings-funktion”. Lad dejen hæve i 1.5 time.
- Efter 1.5 timer slår du dejen ned, ælter den kort igen og laver 8 små dejbolde (lav flere hvis du laver flere små fladbrød i stedet). Dæk dem til igen og lad dem hæve i 30-45 minutter.
Forbered din topping
- Mens dejen hæver for anden gang kan du tænde din ovn. Tænd den på så høj varme som din ovn kan trække – og gerne med en bagesten/bagestål i ovnen.
- Lav nu toppingen ved at blande Za’atar og olivenolie sammen.For andre typer manakish kan du også blande de forskellige oste nævnt i introduktionsteksten sammen eller blande dit lammekød med lidt salt, peber og granatæble molasses, som forklaret i introduktionsteksten.
Lav dine Manakish
- Kom lidt olie på et stykke bagepapir og rul/stræk dejen ud til små mini-pizzaer med en diamater på cirka 12 centimeter (såfremt du deler dejen her i 8 stykker). Tryk let ned på dejen og lav små “huller” med dine fingerspidser. Kom nu cirka 1 spsk za’atar/olie topping på hvert fladbrød og læg dem på bagepapiret.Lad være med at crowde bagepapiret – hellere bag dem ad flere omgange.
- Bag dem i ovnen indtil de er let gyldne og brunede i bunden og på siderne. Det tager cirka 7 minutter i en 200 grader varm ovn. Er din ovn varmere tager det kortere tid. Når bunden og siderne er let brunede og gyldne skal de tages ud af ovnen. Din topping er stadig flydende på dette tidspunkt, så lad dine manakish stå i 5 minutters tid så toppingen kan nå at sætte sig.
Serveringsforslag
- Manakish kan serveres varme efter at have stået i 5 minutter eller blot ved stuetemperatur – begge dele smager godt. De kan dermed nemt laves i god tid inden gæsterne kommer og serveres stuetempererede. Servér gerne med lidt grøntsager, dips og labneh eller andet godt afhængig af omstændighederne.
Skriv et svar