
Hvad er Malai Kofta?
Malai kofta er en ret bestående af kofta og karrysovs. Ligesom Tikka Masala er Malai Kofta også en karryret med både tomater og garam masala – men den har dog en helt anden smag. Kofta er runde boller, der typisk er lavet af kød og grøntsager. I Malai Kofta er de dog vegetariske og friturestegte. Her består de af kartoffel, paneer (indisk hytteost), ingefær, nødder, koriander og krydderier, der ligger og hygger sig i en silkeblød og cremet karrysovs. Det er ikke alle, der kender til paneer. Paneer er en indisk, fedtfattig hytteost, der er relativt rig på proteiner. Osten er meget fast i det, og smager næsten ikke af noget. Det gode ved paneer er dog, at det er rigtig godt til at optage smag fra den ret, man bruger det i. Det kan derfor være en fordel generelt at tilføje lidt paneer, når man laver vegetariske gryderetter – det er særligt noget, man ser tit i Indien.
Tips og Tricks til at løfte retten til nye højder
Når sovsen er lavet, kan den piskes gennem en fin si, så man skaber en silkeblød tekstur, der er enhver restaurant værdig.
Paneer kan tit købes i en bazar eller på online supermarkeder som nemlig.com, men det er svært at finde det andre steder. Det gør heller ikke noget, eftersom paneer er super nemt at lave selv, og kun kræver 3 ingredienser du muligvis allerede har selv.
Brug kun en lille smule majsstivelse. I denne opskrift er der brugt 1.5 spsk, hvilket er nok, til at få bollerne til at hænge sammen. Bruger man for meget har det en negativ effekt på smagen af dine kofta.
Hvad serverer man med Malai Kofta?
Som med så mange andre indiske karryretter serveres Malai Kofta bedst med hjemmelavet naanbrød og/eller en omgang ris. Servér det eventuelt i balti skåle på ægte indisk manér, og eventuelt med en mango lassi ved siden af, hvis du har lavet retten for stærk.
Kan man lave Malai Kofta vegansk?
Jeps – det kan du godt. Erstat paneer med tofu du selv river og erstat din smør/ghee med vegansk smør. Du kan helt droppe fløden, eller blot bruge kokosnødmælk i stedet for – men dette giver dog en lidt anden (og stadig lækker) smag.
Malai Kofta
Ingredienser
Hjemmelavet Paneer (valgfrit)
- 2 liter sødmælk
- 4 spsk eddike
- 2 tsk salt
Karrysovsen
- 1,5 spsk olie
- 1 lauerbærblad
- 2.5 centimeter kanelstang
- 4 hele grønne kardemomme kapsler (knuste)
- 3 kryddernilliker
- 1 tsk kommenfrø
- 7 fed hvidløg
- 15 gram ingefær (groft hakket)
- 1 chili (hakket)
- 1 stort løg (hakket)
- 2 store tomater (hakket)
- 12 cashewnødder
- 500 ml vand
- 2 spsk smør eller ghee
- 1 tsk stødt korriander
- 1/4 tsk chiliflager
- ½ tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1/4 tsk garam masala
- 3 spsk fløde
- Koriander
Kofta-boller
- 250 gram kartofler (moses med en gaffel)
- 225 gram paneer (hjemmelavet er beds)
- 1 spsk ingefær (finthakket)
- 1.5 spsk koriander (hakket)
- 1 chili (hakket)
- 1 spsk caschewnødder
- 1 spsk rosiner
- 1.5 spsk majsstivelse
- ½ tsk salt
- 1/4 tsk friskkværnet peber
- 1/4 tsk stødt kardemomme
- Fritureolie
Fremgangsmåde
Hjemmelavet paneer (1.5 timer, da det skal stå meget for sig selv)
- Varm al mælken langsomt op i en stor gryde. Skru ned for varmen når det begynder at koge.
- Tilføj salt og eddike. Rør det hele godt sammen.
- Lad mælken stå i nogle minutter til det begynder at skille. Er mælken ikke skilt efter 5 minutter, få det da op at koge igen, og skru ned bagefter.
- Find en fin si frem. Kom et rent viskestykke ned i sien, og hæld den skilte mælke igennem.
- Lad osten stå og køle lidt af i cirka 15 minutter (i sien).
- Tage viskestykket op i enderne og vrid det hårdt, så al væden bliver siet fra og du får formet osten.
- Mens osten stadig er i viskestykket, putter du det på en tallerken og stiller det i køleskabet. Kom en tung genstand ovenpå. Lad osten sætte sig i cirka 1 times tid.
- Osten er nu klar.
Karrysovsen
- Kom en gryde på komfuret ved mellem-højvarme. Tilføj 1 spsk olie sammen med lauerbærbladet, kanelstangen, de grønne kardemomme kapsler, kryddernellike samt kommenfrø. Lad dem svitse i et øjeblik.
- Tilføj så hakket hvidløg, ingefær, grøn chili og løg og sautér det i 2 minutter. Løgene må ikke brænde på!
- Tilføj tomater og cashewnødder samt vandet og rør det godt rundt. Kom låg på og lad det koge i 10 minutters tid.
- Fjern fra varmen og lad det stå i cirka 15 minutter. Fjern så lauerbærbladet og hæld resten ned i en blender.
- Blend det hele sammen indtil det er smooth. Med hjalp fra en fin si overfører du det til en lille skål.
- Kom den tidligere pande på varmen igen. Tilføj så 2 spsk smør (eller ghee) og 1 tsk olie.
- Når smøren er smeltet hælder du din fine puré fra skålen og tilbage i gryden og varmer det op i 2 minutters tid.
- Tilføj stost koriander, chiliflager, salt, sukker og garam masala. Bland det godt sammen og kog det i yderligere 2-3 minutter. Tilføj nu fløden og kog igen i omkring 2-3 minutter ved mellem-lav varme. Drys lidt stødt kardemomme over toppen og sæt sovsen til side. Fortsæt nu med bollerne.
Kofta-boller
- Kog kartoflerne indtil de er færdigkogte (afhænger af størrelsen) men endelig ikke overkogte! Dette kan gøres imens du lave sovsen. Når de er kogte lader du dem køle lidt af og moser dem – eventuelt blot med en gaffel.
- Tilføj nu alle ingredienserne til din kofta i en stor skål (inklusiv de nu moste kartofler) og bland det hele sammen til en dej.
- Form dejen til runde boller. Der burde være til en 9-10 koftaer på 40 gram – alternativt kan du lave dem mindre og lave flere af dem.
- Varm fritureolie (smagsneutral olie) op i en gryde indtil det syder når du kommer en tandstik deri. Frituresteg nu dine kofta-boller indtil de er blevet gyldne på alle sider.
- Flyt dine kofta over på et stykke køkkenrulle og dræn overskydende olie fra her.
Servering
- Kom sovsen i en flot dyb serveringstallerken/gryde – helst 2-3 små baltiskåle – og drys så let fløde og koriander over toppen som en garniture. Placér dine kofta ovenpå og servér. Du kan med fordel lade dine koftae ligge i sovsen i 2 minutter inden servering. Det giver et ekstra pust til smagen, men de ser dog ikke nær så flotte ud.
- Servér med naanbrød og ris.
Skriv et svar