
Indisk simremad når det er bedst
Rogan Josh, særligt Rogan Josh med lam, er en af mine yndlingsretter. Som så mange andre indiske retter kræver den, at man en gang for alle køber stort ind af diverse krydderier. Har man først gjort det, er fremgangsmåden relativt simpel. Duften… smagen… det er ubeskriveligt. Lad lammen simre i saucen i cirka 2 timer, og du får dig en noget så mør lam.
Rogan Josh – hvad er det?
Rogan Josh er en sand klassiker fra det indiske køkken, på samme højde som Butter Chicken og Tikka Masala. Serveret sammen med noget dejligt hjemmelavet naanbrød. Lam, tomater og et væld af krydderier er hvad denne fantastiske ret består af. Kan man servere den med andet end lam? Sagtens. Oksekød er tæt på at være lige så udbredt – og man kan for den sags skydl også lave den med tofu og svampe for en vegetarisk udgave eller kylling.
Skal du bruge lammeskulder, hvis du beslutter dig for at bruge lam? Nej – det behøves langtfra. Men det klart at anbefale grundet dets fedtindhold. Det bliver yderst mørt og juicy når det simre i flere timer som her.
Lamb Rogan Josh – en autentisk indisk klassiker
Ingredienser
Basen
- 750 gram lammeskulder (uden ben – skåret i 3 cm stykker)
- 3.5 spsk ghee (eller smør)
- 1 stk. kanel
- 6 stk. frø fra hele kardemomme (let knuste)
- 4 stk. nelliker
- 1 tsk. hele spidskommen
- 2 stk. løg (finthakket)
- 3 fed hvidløg (fintrevet)
- 1 spsk ingefær (fintrevet)
- 5 spsk tomatpuré (ikke koncentrat)
- 1 tsk salt
- 400 ml kyllingefond
Krydderier
- 2 spsk paprika
- 1 tsk chilipulver
- 4 tsk stødt koriander
- 4 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk gurkemejepulver
- ½ tsk revet muskatnød
- 1 tsk garam masala
Til servering
- 125 gram yoghurt natural
- Evt. hakkede korianderfrø
- Basmatiris til servering
Fremgangsmåde
Forberedelse
- Mise en place. Pil hvad der skal pilles, hak hvad der skal hakkes, riv hvad der skal rives og skær hvad der skal skæres. Så er du helt klar til at starte uden at du overser noget midtvejs.
Basen
- Smelt smør eller ghee over mellem varme i en store gryde. Tilføj kanel, kardemomme og nelliker og steg det i et minuts tid.
- Tilføj hakket løg og steg det i 6-7 minutter under omrøring, indtil de er gyldne og begyndt at brune.
- Tilføj hvidløg og ingefær og steg i yderligere et minut.
- Tilføj krydderierne og steg dem i 30 sekunder så varmen og duften spredes i hele rummet.
- Bland tomatpuré og salt i, og tilføj så kyllingefond.
- Kom lammen i og bring det op og koge.
- Kom låg på og skru ned for varmen så det simre let. Lad det simre i 1 timer og 45 minutter mens du i ny og næ rører i gryden. Lammen skal være meget mør. Brug 2 gafler til at tjekke om du kan rive der let fra hinanden.
- Begynd at forbered risene og og hver klar på at opvarme naanbrødet.Fjern låget fra gryden og kog det videre i yderligere 15 minutter (for at tykne sovsen let).
- Rør yoghurt i og smag til med garam masala og salt. Kog det i et par minutter mere.
- Servér med basmatiris og naanbrød – drys eventuelt lidt frisk koriander over toppen hvis du ønsker det.
Skriv et svar