
Hvad er Labneh?
Labneh med bær! Lækkert! Men hvad er labneh egentlig?
Labneh kommer fra det mellemøstlige køkken og er en libanesisk ret. Når man snakker om mad fra Mellemøsten tænker folk oftest på forskellige dips som hummus og haydari. Andre tænker på retter som shawarma eller pita med falafel eller endda kofta. Labneh er noget helt andet, selvom du egentlig også sagtens kan bruge det som dip eller spread til de fleste brunchborde.
Labneh er fuldfed yoghurt, der har fået drænet en del af vandet fra. Således har det en mere koncentreret smag og er cirka lige så cremet som cream cheese. Nogle kalder det for en ost – men det vil være at strække den.
Labneh kan være svært at finde i et supermaked, men så er det godt, at man kan lave det selv.
Er det svært at lave selv?
Slet ikke! Labneh er noget af det nemmeste at lave selv. Tager det lang tid? Det kommer an på hvordan du ser på det. Det kræver en minimal indsats fra din egen side. Retten skal dog have ro og orden til selv at stå og hygge sig i 12-48 timer for at blive færdig. Det eneste man skal passe på er, at man køber en yoghurt der er uden tilsat smag. Man kan selvfølgelig også eksperimentere med forskellige smage, hvis man ønsker det. Derudover må yoghurten ikke være en for fast græsk yoghurt, da disse ikke kan drænes. Er yoghurten lavet på fåremælk, vil den være kraftigere og mere pikant i smagen, og er den lavet på komælk, vil den være mere cremet.
Kan jeg ændre opskriften så jeg slipper for at købe ind?
Sagtens! For at lave labneh med bær kræver det blot labneh samt diverse bær eller frugter. Det eneste det kræver er at du har Labneh selv – har du ikke det skal du lave det selv (det er som sagt meget nemt), og det kræver i så fald en yoghurt. Ellers er du velkommen til at gøre hvad end du vil. En god idé er altid at komme frugter på toppen, hvilket jo nemt kan variere alt efter hvilke frugter du har.
jeg har tilføjet to variationer af retten. Den første er et eksempel på hvordan du kan blande diverse frugter og bær med en lille lækker sauce, og den anden er et Yotam Ottolenghi-twist på retten. Her blander du diverse skovbær i en blender med sukker (30 gram sukker pr. 500 gram bær), lime og Sumak. Blend så kun 1/3 af bærerne til en puré, og bland de sidste bær i og spred det over din labneh og du har en ganske lækker dessert. Det er kun din fantasi der sætter grænserne, for hvilke bær og kombinationer du bruger.
Labneh med bær
Ingredienser
Til 450 gram hjemmelavet Labneh
- 900 gram yoghurt (almindelig yoghurt – ikke en græsk yoghurt der allerede er drænet for væde)
- 1 tsk salt
Opskriften
- 450 gram labneh
- 400-800 gram frugter og bær (Prøv eksempelvis en af mine "frugt- og bærblandinger i bunden af ingredienslisten, eller lav din egen blanding)
Eventuel "appelsin-sauce" til pynt
- 150 ml fløde
- 2 appelsiner både skal og saft
- 30 ml Grand Marnier Liqueur
Første eksempel på frugt -og bærblanding:
- 100 gram passionsfrugt (kernerne)
- 200 gram vandmelon
- 200 gram ananas
- 100 gram granatæblekerne
- 50 gram blandede nødder (let ristet på en pande)
- lidt mynteblade til pynt
Andet eksempel på frugt- og bærblanding
- 250 gram jordbær uden stilk (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
- 250 gram frosne brombær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
- 250 gram frosne blåbær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
- 250 gram frosne hindbær (1/3 blendet med de andre skovbær, sukker og lime til en smooth sauce- resten blandes i den blendede sauce)
- 100 kirsebær (skal ikke blendes)
- 60 gram sukker (blendes sammen med 1/3 af dine skovbær)
- 1 lime
- 2 spsk sumak kan erstattes med en blanding af citronskal og lidt friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Hjemmelavet Labneh
- Bland yoghurt og salt godt sammen. Kom et rent viskestykke (eller endnu bedre, en 'osteklud') over et dørslag og lad enderne hænge godt ud over kanten. Kom dørslaget op i en skål (der kan samle væden).
- Kom yoghurten i ostekluden, og fold enderne godt omkring så al yoghurten er dækket af ostekluden. Kom noget tungt (en morter eller et par dåser tomat) på toppen som vægt, og placér i køleskabet i 12-48 timer. 12 timer er lige i underkanten, men det kan godt lade sig gøre hvis man har travlt.
- Tag yoghurt-dørslags-skål konstruktionen ud af køleskabet, pres eventuelt det sidste væde forsigtigt ud af ostekluden og kom indholdet af ostekluden over i en separat skål. Det skulle gerne have mistet cirka halvdelen af sin vægt. Det kan opbevares i en lufttæt beholder i op til 5 dage, med et tyndt lag olivenolie på toppen.
Appelsin-Saucen (hvis du bruger frugtblanding 2, lav da kun en halv portion)
- I en lille gryde varmer du forsigtigt fløden op, og blander appelsin skal og saft i. Start med kun den ene appelsin. Bland det godt sammen og tilføj så Grand Marnier. Lad det forsigtigt koge en lille smule ind, og smag så til med den resterende appelsin. Bland det sammen igen, og kog eventuelt ind igen (afhængig af om du brugte hele appelsin nummer 2), indtil du får en lækker cremet sauce.
Første eksempel på frugt og bærblanding
- Hak dine nødder og rist dem let.
- Skær vandmelon og ananas i mundrette stykker og stil i hver sin skål.
- Bank kernerne ud af dit granatæble og din passionsfrugt. Stil også det i hver sin lille skål.
Andet eksempel på frugt og bærblanding
- Kom 1/3 af dine bær (alle bortset fra kirsebærerne) i en blender sammen med sukkeret og lidt limesaft. Blend det i 1-2 minutter indtil det er fuldstændigt smooth. Bland din nye bærpuré/bærsauce sammen med resten af dine bær (inklusiv kirsebærerne) og bland dem nænsomt sammen. Kom i køleskabet hvis ikke det bruges med det samme.
Anretning
- Du kan portionsanrette det hele hvis du ønsker det, men du kan også lave et stort flot fad i midten af bordet.
- Frugtblanding 1: Kom din labneh nederst i et stort fad og brug en ske til at give det en jævn overflade. Bruger du den første ovennævnte frugtblanding, spred da de forskellige frugter og nødder jævnt ud over det hele så det ser flot ud, og farverne blander sig med hinanden. Kom saucen over toppen med lidt små 'klatter' spredt sporadisk her og der, så det ikke er et jævnt lag over det hele. Pynt med lidt mynteblade hvis du har det. Servér straks!
- Frugtblanding 2: Kom din labneh nederst i et stort fad og brug en ske til at give det en jævn overflade. Kom din bærblanding over toppen, og kom din appelsin sauce over bærerne – gerne med lidt sporadisk spredte skefulde hist og her. Kom eventuelt lidt sumak og limeskal på toppen som pynt
Skriv et svar