
Mellemøstlig streetfood når det er bedst
Ordet kofta kommer oprindeligt fra Persien, og det har med stor sandsynlighed spredt sig over handelsruter gennem den arabiske verden for hundredevis af år siden. En ting er hvor ordet oprinder fra. Noget andet er, hvor retten oprindeligt er fra. I dag serveres variationer af kofta i store dele af mellemøsten, nordafrika såvel som indien.
Der findes et utal af variationer – nogle mere simple end andre. I denne udgave er der blandet lidt ekstra grøntsager i samt nogle krydderier, der kan være svære at finde i det normale supermarked. De kan nemt bestilles over nettet eller købes i specialbutikker. Brugen af disse krydderier giver en mere dyb smag til retten.
Mange vil traditionelt lave den, ligesom der gøres her. Serveret på grill spyd – enten som en let streetfood snack – eller med lidt lækkert fladbrød, dressing og andet tilbehør ved siden af. Andre vil forme den til små golfbolde, der er nemmere at putte i en shawarma eller pita. Præcis hvad du ender med at gøre er op til dig.
Denne opskrift på kofta har sine rødder i Jerusalem. Det i sig selv siger ikke nødvendigvis alverden. Jerusalem har i årtier – hvis ikke århundreder – været en metropol og en samling af mange forskellige kulturer. Ikke desto mindre smager det udsøgt!
Er man ikke fan af lam, kan man snildt lave den med en anden type kød – jeg synes dog, at den bedste smag opnås med brugen af hakket lammekød, der spiller super godt sammen med de krydderier der bruges i denne opskrift.
Kofta med lam
Udstyr
- En fin si
- En blender eller food processor
Ingredienser
- 12 grillspyd – gerne i træ (hvis du ikke har grillspyd, så form dine kofta til små golfbolde i stedet for)
- 120 gram blandede nødder (pinjekerner, valnødder og mandler)
- 1 almindeligt løg
- 3 fed hvidløg
- 1 rød peber
- 1 jalapeño
- ½ bundt persille (eller koriander)
- 1 kg hakket lammekød
- ½ tsk stødt allspice
- ½ tsk cayenne peber
- ½ tsk sumac
- ½ tsk paprika
- ½ tsk revet muskatnød
- salt og peber
- Tzatziki og hummus til at servere sammen med koftaen
Fremgangsmåde
- Læg 12 træspyd i blød i noget vand i cirka 30 minutter. Kom olie på en gasgrill eller en grill pande og varm den op til mellem-høj varme. Lad varmen fordele sig ordentligt – så brug gerne 15 minutter på dette.
- Forbered dine pita/fladbrød og resten af dit tilbehør, skulle du ønske at servere det således.
- I en blender eller større food processor hakker nøddere fint (pas på det ikke bliver til en paste). Kom dem derefter på en mellemvarm, tør pande og steg dem let brune i cirka 5 minutter – rør jævnligt rundt i dem. Overfør dem derefter til en en stor skål.
- Kom løg (let hakket), hvidløg (pillet), peberfrugt (let hakket), jalapeño (gerne let hakket og uden frø) og persille (let hakket) i food processoren og hak det indtil det er finthakket – men før det bliver til en puré. Find en fin si frem, kom grøntsagerne deri og pres væden ud af dem. Overfør dem så til nødderne.
- Tilføj nu kødet samt alle krydderierne og bland det hele godt sammen med hænderne.
- Fjern grillspydene fra vandet, og tag en lille håndfuld af kødblandingen på hvert grillspyd. Form det til en aflang kofta, cirka 2.5 centimeter i diameter. Har du ikke nogen grillspyd kan du blot forme dem til små golfbolde i stedet, på cirka 4 centimeter i diameter og 1.5 centimeter i tykkelsen (de puffer sig op på grillen).
- Har du lavet dem til grillspyd, kom dem da på din varme, let olierede grill (eller grillpande) og varm dem 4 minutter på hver side.Har du lavet dem til små golfbolde i stedet, kom dem da på grillen og varm dem 4 minutter på hver side – men sørg for at have et låg over dem.
- Servér dem straks – gerne med hummus og tzatziki samt noget lækkert pita eller fladbrød og eventuelt med andet tilbehør.
Tips of Tricks
Tø dem op natten over i køleskabet og steg dem så på grillen som du normalt vil det.
7 kogus
Some genuinely good stuff on this web site, I enjoy it. Mommy Marlin Ho