
Den egyptiske burger – sådan da
Hawawshi kommer direkte fra det egyptiske køkken. Det er en super lækker sandwich bestående af dejligt krydret oksekød serveret i en traditionel pita. Hawawshi kan serveres som en lækker frokost, tages med som et friskt indspark til samskudsgilder eller som en aftensmad i sig selv. Serveres det til aftensmad vil jeg nok anbefale at servere det med en god salat og eventuelt nogle pommes frites, kartoffelbåde eller lignende (samt en god dressing til både pommes frites og hawawshien.
Oprindelsen
Hvor stammer Hawawshi fra? Efter sigende skulle det stamme fra en egyptisk slagter ved navn Ahmed al-Hawawsh, der i 1971 opfandt denne delikatesse. Fra hans lille slagterbutik i Cairo spredte det sig hurtigt til resten af Egypten, og er i dag set som en af Egyptens skjulte skatte. Hawawshi spredte sig ikke kun til Egypten, men i dag kan man se variationer af denne klassiker i store dele af Afrika og Mellemøsten. I Libanon kan man finde den som den lokale delikatesse ‘Arayes’.
Originalt laves der en speciel pitadej, der vikles rundt om kødet og kommer i ovnen når hawawshien bestilles. I denne opskrift står der blot nedskrevet at man skal bruge almindelig pitabrød. Det er klart en fordel at lave pitadejen selv. Jeg kan godt lide at lave pitaerne først (bage dem let), og derefter komme kødet i, hvorefter de kommer i ovnen igen. Det giver en lidt sprød pitabrød. Vil man hellere forsøge at være tro mod originalen, så kan man med fordel prøve at eksperimentere med at lave dejen selv, og vikle denne dej rundt om kødet, og bage dej og kød samtidig.
Hvad med rester?
Man kan snildt gemme dem færdigbagte i køleskabet i op til 3 dage, og genopvarme dem i ovnen for det bedste resultat. Alternativt kan man fryse dem færdigbagte og have dem i fryseren – klar til brug. Tø dem op i køleskabet aftenen før og varm dem så ovnen for det bedste resultat.
Det vil dog altid være min klare anbefaling at lave dem friskt og spise dem med det samme.
Pitadej og kødblandingen kan snildt laves forinden (før det bages) og gemmes i fryseren i op til 3 måneder, eller 2 dage i køleskabet. Så skal de blot være tøet op og derefter bages i ovnen når de skal bruges.
Hawawshi – Egyptisk sandwich
Ingredienser
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 grøn peberfrugt
- 1 jalapeño
- 15 gram persille
- 1 kg fedtfattigt hakket oksekød
- 3 spsk tomatkoncentrat
- koshersalt
- Olivenolie (ekstra jomfru)
- 6 pitabrød (til at fylde kødet i)
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk allspice
- 1 tsk paprika
- 1 tsk friskkværnet peber
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk stødt kardemomme
- 1/4 tsk stødt kanel
- Pommes frittes og en god salat ved siden af
Fremgangsmåde
- Opvarm en ovn til 400 grader
- Bland alle kryderierne godt sammen
- Vask, rens, fjern frø og hak løg, hvidløg, peberfrugter, jalapeño og persille groft og kom det i en food processor. Hak det fint i foodprocessoren. Dræn eventuel væde fra igennem en si og kom det over i en stor skål.
- Tilføj hakkekød og tomatkoncentrat til skålen og bland det godt sammen. Tilføj så krydderiblandingen sammen med en lille smule salt (hvis du ikke allerede har salt i krydderiblandingen) og bland det hele godt sammen.
- Skær dine pitabrød i halve, så du får 12 halve pitabrød.
- Kom cirka 75-80 gram af oksekødsblandingen ned i hver pita og spred det jævnt ud med en ske.
- Læg dine pita i et ovnfast fad (enten smurt i olie eller med bagepapir på), læg en form for låg på (kan være af staniol) og bag dem i 10 minutter i ovnen. Fjern så låget og bag dem i yderligere 5 minutter – eller indtil kødet ser færdigt ud og toppen af pitaerne har fået lidt farve og er blevet let "crispy".
- Servér med varme pommes frittes og en god salat, eller hvad du nu ellers ønsker.
Skriv et svar