
Olieinfusioner
En af de mest almindelige ingredienser i et køkken er olier. Alle har dem – selvom det blot er i form af olivenolie og rapsolie. De seneste par år er olier med smag blevet meget populære – og det er med god grund! Olier kan hjælpe med at tilføje smag, give retten et sidste twist eller løfte den til nye højder. Denne citronolie, der her er parret op med rosmarin, giver et friskt pust på de fleste kyllingeopskrifter.
Hvis du vil tage din madlavning til det næste niveau, eller hvis du vil have et værktøj mere at arbejde med, så er det en god idé at give hjemmelavede madlavningsolier med forskellige smage et skud! Det man laver hedder en ‘olieinfusion’. Man infusionerer olien med en ny smag, såsom krydderurter, chilier, citroner, hvidløg osv. Disse olier er gode at bruge i marinader, pastaretter, stir-fry’s eller som ‘finishing oils’. Idag skal vi se på en citronolie med rosmarin.
Varmt eller Koldt?
Der er to måder at lave olieinfusioner på. I den ene – den varme metode – opvarmer man olien sammen med de smagsgivende ingredienser, køler den derefter ned og til sidst hælder man den over i et lufttæt glas med låg. Den er relativt hurtig, da opvarmningen af olien hjælper til at “speede” processen lidt op. Den kolde metode kræver mindre tid at forberede, da olien blot blandes sammen med de smagsgivende ingredienser for derefter at trække i typisk 1-2 uger. Både tørre og friske ingredienser kan benyttes til begge metoder.
I begge metoder vil du undgå vand. Det kan potentielt være med til øge bakterievæksten. Derfor er det også en rigtig god idé at bruge tørre ingredienser, selv friske ingredienser også godt kan benyttes. Du er dog på mere sikker grund med tørre ingredienser. Sørg også for at dine opbevaringsglas er helt rene. Skold dem med kogende vand og lad dem tørre 100% før du bruger dem. Og husk også: Lys, varme og oxygen er med til oxidere olien (særligt olivenolie). Sørg derfor for at bruge en så ny olie som muligt, og opbevar den et tørt og mørkt sted.
Smagsprofilen
Citron går rigtig godt sammen med krydderurter såsom rosmarin. Derfor er denne citronolie parret med rosmarin. Citron (såvel som citronolie) bruges desuden ofte i det græske køkken (såvel som mange andre) for at give et friskt pust til retterne. Rosmarin er en smule bittert, lidt ‘jordet’, aromatisk og en næsten ‘peper-agtig’ twist, der er god til at balancere den skarpe citronsmag. Det er vigtigt at bruge almindelig olivenolie fremfor ekstra jomfru olivenolie, da det er en smule mere neutral i smagen, hvilket er vigtigt når vi gerne vil have olieinfusionen til at smage af citron og rosmarin.
Olien her er rigtig god i dressinger, pastaretter som Spaghetti al Limone eller retter med kylling, hvor den kan bruges til at give retter som Pollo alla Diavola et moderne twist.
Citronolie med rosmarin
Ingredienser
- 2 rosmarinkviste – tørret
- skallen fra 1.5 citroner – tørret
- 400 ml olivenolie ikke ekstra jomfru!
Fremgangsmåde
- Opvarm olien og din citronskal samt rosmarin i en lille saucepan over middelvarm (det må endelig ikke blive for varmt, da olien godt kan blive dårlig ved for høj varme).
- Lad den stå i et par minutter, hvorefter du fjerne den fra varmen og lader den stå i 1-2 timer i gryden indtil den er kølet af til stuetemperatur igen.
- Find dit reagensglas (eller andet opbevaringsglas) frem – sørg for at det er skoldet, rent og fuldstændig tørt!
- Hæld olieinfusionen i glaset – den er nu klar til brug.
- Olieinfusionen kan opbevares ved stuetemperatur (i et mørkt skab) i op til 2 måneder, eller i køleskabet i op til 6 måneder.
- Sørg for at have dato på glasset, da man ellers nemt glemmer hvor gammel den er.
Skriv et svar