
Antipasti
Antipasti er flertalsordet for antipasto. Antipasto stammer fra de to latinske ord anti der betyder “før” og pastus der betyder måltidet. Antipasti er altså en form for forretsservering – en masse retter der serveres “før måltidet”. En form for appetizer eller let forret om man vil. Hvor den første hovedret typisk er en varm pasta-, risotto- eller supperet, er en antipasto typisk serveret kold.
Antipasti vil i de italienske hjem for det meste bestå af tynde skiver pølse eller skinke serveret med på brød. På restauranter finder man dog tit et langt større udvalg. At nedskrive alle de forskellige typer af antipasti vil være det samme som at nedskrive alle spanske tapasretter. Kokkens fantasi og adgang til lokale ingredienser sætter kun grænserne.
Former for Antipasti
Dog kan man se nogle generelle tendenser. Fintskåret stykker af kød serveres typisk kogt, tørret eller røget. Grøntsager serveres enten marineret i eddike, marineret i olie eller marineret med salt. Fisk serveres typisk i kold stand. Antipasti baseret på ost er sjældent set hvis der serveres et ostebord til sidst i menuen. Endelig er der til sidst foretter baseret på ristet brød, toppet med diverse tilbehør.
Prosciutto di Parma (Parmaskinke)
Parmaskine skæres i tynde skiver. Hvis udskæringen er tynd nok, fremhæves den sødlig smag, og skinken smelter næsten på tungen.
Salame (Salami)
Udskæringer af regionale salamispecialiteter. Typisk kan man på italienske restauranter finde Salame di Milano – fremstillet af svine- og oksekød, svindefedt samt diverse krydderier.
Mortadella
Mortadella stammer fra Bologna, og er nok en af de mest velkendte pølser fra italien – der dog fremstilles på en lidt anden måde end de fleste pølser. Den er karakteristisk med sine små klumper af fedt, pistacienødder, oliven og peber.
Peperoni sott’olio (Grillede peberfrugter marineret i olie)
Peberfrugter grilles, flås, skære i tynde strimler og krydres til sidst med olie, hvidløg og persille.
Olive sott’aceto (Oliven i eddike)
Oliven marineret i eddike. Marineringen i eddike frembringer en helt speciel aroma i olivene. Man kan med fordel komme lidt chili og rosmarin ned i marinaden også.
Melanzane sott’olio (Stegt aubergine i olie)
Skiver af stegt aubergine drysses med salt og marinerer i en times tid. Tør dem med et stykke papir, grill dem og krydr til sidst med chili, oregano, eddike og en masse olivenolie.
Zucchini sott’olio (Stegt Zucchini i olivenolie)
Skiver af zucchini steges i olie, krydres med mynte samt lidt dråber balsamicoeddike, salt og peber og severes derefter kolde.
Funghi misti sott’olio (Blandet svampesalat i olie)
Rørhatte, kantareller og champignoner koges i vineddike, vand og salt i 3 minutter. Overfør dem til en skål og bland peber (gerne rød peber), hakket hvidløg og hakket persille. Hæld det hele i et glas med låg, og dæk det til med olivenolie. Lad det stå i mindst 1 uge inden servering.
Prataioli ripieni (Fyldte, bagte champignoner)
Fjern roden fra champignonen, rens dem og lad dem tøre, og hak roden fint. Steg den med lidt hvidløg. Blend de hakkede svampe sammen med friskrevet parmesanost, hakket persille og brødkrummer. Smag til med salt og peber og tilføj en lille smule grøntsagsfond til at skabe en cremet ‘dej’. Kom fyldet i champignonerne og bag dem i ovnen ved 180 grader i 10-15 min.
Ostriche (Østers)
Østers serveres på et fad med knust is og citronskiver. De kan eventuelt krydres med lidt peber sekunder inden servering (afhængig af mængden af østers kan en peberkværn ved bordet gøre tricket).
Insalata frutti di mare (Skaldyrssalat)
En typisk skaldyrssalat vil bestå af dampede rejer i forskellige størrelser, blåmuslinger, calamari, blæksprutter samt lidt skiver af oliven.
Cozze in Marinata (Blåmuslinger i egen skal)
Blåmuslinger dampes i vin, tomater, salt, peber, finthakkede løg, hvidløg, laurbær, timian og persille, og serveres derefter i skallerne. Hæld lidt olivenolie på tallerkenerne og anret det pænt – eventuelt med et lille laurbær, persille og en lille smule tomat for at bringe farverne i spil.
Mozzarella con olio d’olivia (Mozarella med olivenolie)
Mozzarella på bøffelmælk dryppet med en god sjat olivenolie er en smagsoplevelse, der vil noget. For en helt udsøgt variant kan benyttes osten “Burrata”. Denne mozzarella-agtige ost er blød inden i. Kom hele kuglen på en tallerken, skær i toppen for at åbne den op, krydr eventuelt med lidt salt og peber og drys til sidst med olivenolie.
Crostini di tartufi (Ristet brød med trøffel)
Tynde skiver trøffel steges kort i olie sammen med ansjosfiletter, hvidløg og citronsaft. Det hele toppes oven på små skiver af ristet brød.
Crostini di capperi (Ristet brød med kapers)
Små skiver af brød ristet og toppes med kapers, rosiner, pinjekerne og eventuelt lidt olivenolie.
Skriv et svar